H παθογένεια του Οικοσυστήματος του ψηφιακού μαρκετινγκ όπως την αναδεικνύει η εκτενής χρήση ΑΙ.  Τα 4 προβληματα για τα οποία κανεις δεν τολμούσε να μιλήσει μέχρι σήμερα. O Θοδωρής Μουλός, CEO της GrowthRocks με βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος χρησιμοποιεί ΑΙ 3-4 ώρες την μέρα, μας αναλύει τα θέματα που βλέπει να εμφανίζονται.

Ελλειψη οριζόντιων τεχνικών skills

To AI δεν είναι απλά μία πλατφορμα. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται ένα ευρύτερο τεχνικό background και γνώση η οποία είναι πιο ευρεία. Στην αρχή οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το AI ήταν οι δημιουργοί περιεχομένου (copywritters) που όμως αφενώς είναι εξειδικευμένοι σε ενα αντικείμενο και αφετέρου δεν εχουν τις βάσεις να εκμεταλευτούν περιεχόμενο που υπάρχει σε άλλη μορφή. Για παράδειγμα ας δούμε τα παρακάτω 5 αντικείμενα που εμπίπτουν σε προηγμένη χρήση ΑΙ: α) Να μετασχηματίσω το αγαπημένο μου podcast ή tedtalk σε μία σειρά άρθρων β) Να αναλύσω τους ανταγωνιστές μου, να δω πως περιγραφουν τις υπηρεσίες τους και να το χρησιμοποιήσω αυτό σαν βάση του δικού μου περιεχομένου, γ) Να αναλύσω τις φωτογραφίες των προιόντων μου και να διανθίσω τα προιόντα ή τις υπηρεσίες μου αναφορικά με την περσόνα μου. Πχ να έχω διαφορετική περιγραφή για τα δωμάτια ξενοδοχείου για ζευγάρια που είναι στον μήνα το μέλιτος. δ) Να δημιουργήσω φωτογραφίες που δεν έχουν τυπογραφικά λάθη και δεν μοιάζουν να είναι φτιαγμένες με AI σε εργαλεία όπως το canvas ή αλλα και γ) Να δημιουργήσω περιεχόμενο αναλύοντας το performance των paid διαφημισεων μου και να καταλήξω σε συμπερασματα που να είναι χρήσιμα και χρηστικά στους εσωτερικούς μου χρήστες ή στους αναγνώστες μου. Και ενα ακόμα, Να δημιουργήσω ένα πλήρες αναλυτικό πρόγραμμα για ένα ψηφιακό μάθημα. (Courses, lessons, benefits, syllabous, scripts, εκπαιδευτικό υλικό)

Ολα τα παραπάνω παραδείγματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: χρειάζεται γνώση σε περιπου 10 διαφορετικά αντικειμενα από συνθεση φωνής, μέχρι ενσωμάτωση podcasts ή αναλυση υποτιτλων. 

Χωρίς αυτές τις γνώσεις δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το AI αποδοτικά και επικοδομητικά και να φτιάξει κάτι που θα φέρει conversions. Ολοι υποφέρουν από το συγκεκριμένο πρόβλημα: Το υλικό που είναι φτιαγμένο με ΑΙ δεν φέρνει πελάτες.

Μη δημιουργία προστιθέμενες αξίας

Το ΑΙ αναδεικνύει την παθογένεια ένος συστηματος που καταναλώνει και ανακυκλώνει αντί να παράγει αξία.

Ιστορικά στο ψηφιακό marketing κάποιοι λίγοι (περίπου το 2%) δημιουργούν αξία (concepts, playbooks, μεθοδολογίες, συστήματα) και όλοι οι υπόλοιποι είτε τα καταναλώνουν είτε τα ανακυκλώνουν. Αυτό στην προ ΑΙ εποχή δεν ήταν τόσο εύκολο όσο είναι στην μετά ΑΙ εποχή.

Οποτε πλέον βλέπουμε την ποιοτητα του παραγώμενου marketing να έχει κατά πολύ μειωθεί τόσο σε επιπεδο αξίας αλλά και σε επίπεδο μηνύματος. Διαβαζουμε όλοενα και περισσότερα κειμενα τα οποία δημιουργηθηκαν από το AI που απλά είναι κενά ουσίας. Είναι γραμμένα απλά για να καλύψουν τις λέξεις που χρειαζεται η google χωρίς όμως να δινουν καμία αξία στον αναγνώστη τους. Κατ’επέκταση ούτε για SEO λόγους σύντομα θα έχουν “αξία”. Είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτή η αλλαγή και θα λειτουργήσει αναδρομικά όπως σχεδόν κάθε αναβάθμιση του SEO αλγορίθμου της google.

Τι φταίει όμως δεν είναι κενά ουσίας; το κακό prompting; Οχι. Φταίει το κακό sourcing που είναι το προηγούμενο βήμα από το prompting. Η τροφοδότηση δηλαδή του ΑΙ με το πρωτογενές υλικό που έχει ήδη αξία και πρέπει να μετασχηματιστεί (μέσω ΑΙ) σε νέα αξία. Ο κανόνας είναι πολύ απλός: Αν το prompt δεν είναι τουλάχιστον το 20% της απάντησης που περιμένεις τότε η απαντηση θα είναι κενή ουσίας. Το 20% σε αναγκάζει να κάνεις πολύ βαθύ researching, να υποβάλεις ως κομμάτι της ερώτησης υλικό το οποίο κατέχεις ή που θα δημιουργήσεις επί τούτου.

Φοβαμαι ότι το παραπάνω δεν εχει να κάνει απλά με την ευκολία και προχειρότητα που αντιμετωπιζεται το αντικείμενο του ψηφιακού μάρκετινγκ αλλά με τον φόβο του Ελληνα στο να μοιραστεί γνώση με τους ανταγωνιστές ή τους αναγνώστες και αυτό τον κάνει λιγότερο απαραίτητο. Χαρακτηριστικό που βλέπω συχνότερα στην Ελληνική κοινωνία από ότι στην Αγγλική ή Αμερικάνικη νοοτροπία. Το αποδίδω στο μέγεθος της αγορά και στην έλλειψη παιδείας.

Οι αναγνώστες σας μπορούν να ελέγξουν εδω για μία σειρά δωρεαν εργαλείων για το αντικειμενό μας.

Upskill or Die

Το AI μας ανέδειξε ακόμα ένα πρόβλημα: Οτι τελικά δεν τα ξέρουμε όλα και πρέπει να μάθουμε και άλλα νέα πράγματα. Μαθαίνω σημαίνει επενδύω. Επενδύω σημαίνει ότι αγοράζω resources που κάποιοι εχουν δημιουργήσει ώστε να μάθω το αντικείμενο και να μάθω να το χρησιμοποιώ. Επενδύω όμως σημαίνει ότι έχω την επίγνωση ότι πρέπει να ξοδεψω για να μάθω και η γνώση δεν είναι δωρεάν. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να επενδυσω τον προσωπικό μου χρόνο που είναι ότι πιο ακριβό έχω να διαθέσω λόγω του διαφυγόντος εσοδου. 

Ολα τα παραπάνω είναι επένδυση. Και χωρίς επένδυση δεν έρχεται απόδοση. Εν προκειμένω, το ΑΙ δεν είναι μαραθώνιος αλλα είναι 100αρι. Αυτος που θα είναι έτοιμος πιο γρήγορα θα πάρει περισσότερα έργα, θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε κάθε έργο και ευχαριστημένους υπαλληλους. Τοσο απλά είναι τα πράγματα. 🙂 

Εμείς για να χτίσουμε το δικό μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΑΙ και να το ενσωματώσουμε στις διαδικασίες μας σωστά και αποδοτικά, αγοράσαμε και παρακολουθησαμε σχεδον όλα τα εκπαιδευτικά προγραμματα τις αγορας και αγοράσαμε 50 περίπου εργαλεία ΑΙ για να δοκιμάσουμε αν μας βοηθάνε στην καθημερινοτητα μας.

Μarketers σε έλλειψη

Το ΑΙ μας ανέδειξε ένα ακόμα πρόβλημα. Ότι οι επαγγελματίες τελικά μαθαίνουν να κάνουν το σωστό prompting αλλά δε έχουν την θεωρητική βάση να μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που πρέπει να ρωτήσουν το ΑΙ είτε επειδή δεν μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά είτε επειδή δεν εχουν την θεωρητική υποδομή που χρειαζεται. Πχ γνώση των frameworks κλπ.

Καταρχήν να θέσουμε τον ορισμό σωστά. Marketer δεν είναι κάποιος που τελείωσε μία σχολή μάρκετινγκ, που παρακολούθησε ένα σεμινάριο ή ασχολείται με το μαρκετινγκ για αρκετά χρόνια. Στον ορισμό του marketeer είναι ο επαγγελματίας ή και ο ιδιώτης μερικές φορές που προσπαθεί συνεχώς να αναγνωρίσει ή να δημιουργήσει ευκαιρίες προωθησης του προιόντος του, της επιχειρησής του ή των υπηρεσιών του. Θα το βλέπαμε να ταξιδευεί, να φωτογραφίζει όπου σταθεί και οπου βρεθεί “εξυπνα” διαφημιστικά μηνυματα και να καταναλώνει ώρες από Tiktok για να δει τις τάσεις της αγοράς και τους μοντέρνους τρόπους προωθησης. Θεωρητικά θα έχει μέγαλο κοινό στο linkedin και οταν ήταν μικρός ζωγράφιζε και πωλούσε πετρούλες στην παραλία που σύγναζε με τους γονείς του.

[Κάπως έτσι θα περιγράφαμε την περσόνα του marketer στον πραγματικό κόσμο]

Απενοχοποίηση του ΑΙ

Προς το παρόν η χρήση ΑΙ είναι το μυστικό του κάθε agency. Εχει έρθει η ώρα να γίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι πελάτες δεν ζουν σε άλλον πλανήτη. Ακούνε, διαβαζουνε, βλέπουνε τι σημαινει το AI για το μαρκετινκ και θέλουν να έχουν συνεργάτες που είναι εξειδικευμένοι με αυτό και θα τους δώσουν τα πλεονεκτήματα αυτού. Πλεόν όλοενα και περισσότερο ακούμε τους πελάτες να μας λένε “σας βρήκαμε στο AI” αρα πόσο πραγματικά απέχει η ερώτηση: “εσεις πόσο και πως θα χρησιμοποιήσετε το ΑΙ αν συνεργαστούμε”. Και θα κερδίσει αυτός που θα ξέρει να απαντησει στην ερωτηση σωστα. Ποια είναι η σωστή απάντηση; το αφήνω σε σας 🙂

From building products to building companies and go-to-market strategies. I’m an engineer at heart, dealing all my life with opening new markets and promoting new products.
My last article
RevOps_GrowthRocksTN
© 2024 All rights reserved